Sinds begin 2008 creëert McDonald’s in België elke 2 dagen een nieuwe job

2016: het McDo 2.0-tijdperk

Diegem — De maand januari is voor McDonald’s België en zijn franchisenemers elk jaar het moment om even stil te staan bij wat het voorbije jaar gerealiseerd werd en welke weg nog moet worden afgelegd om almaar beter de verwachtingen van de klanten te beantwoorden. Deze nieuwe ontwikkelingen gaan gepaard met de creatie van nieuwe arbeidsplaatsen. Bijzonderenswaardig is dat het aantal arbeidsplaatsen dat tussen 2008 en 2015 is gecreëerd, neerkomt op één nieuwe job om de twee dagen. 

McDo 2.0
McDonald’s België streeft ernaar almaar beter de verwachtingen van zijn klanten te beantwoorden. Dat krijgt concreet vorm door McDo 2.0, namelijk dankzij de personalisatie op alle vlakken, zowel in de bereiding in de keuken als in de bediening in het restaurant. Beiden zitten momenteel in de evaluatiefase. “Deze personalisatie leek ons vanzelfsprekend, omdat ze perfect aansluit bij ons DNA: ze ligt in het verlengde van onze klantgerichte waarden. Deze cultuur, die de klanten en medewerkers centraal plaatst, is diep verankerd in het bedrijf”, zegt Jean-Luc Chantraine, franchisenemer van de McDonald’s restaurants van Anderlues, Mons Grands Près, Mons Grote Markt, Quaregnon, Soignies, Gosselies en La Louvière.

In verschillende Belgische restaurants kunnen klanten sinds kort bestellen en betalen aan de kassa of aan een bestelzuil, waarop ze de volledige lijst met McDonald’s producten vinden met foto’s erbij. De klanten geven daarbij de restaurantzone op waar ze graag willen plaatsnemen, zodat een medewerker hun maaltijd aan tafel brengt.

De personalisatie in de bereiding gebeurt volledig achter de schermen, in de keuken van het restaurant: de maaltijd wordt speciaal voor u bereid. De hamburgers worden à la minute klaargemaakt, dus pas op het ogenblik dat de klant zijn bestelling doorgeeft. De klant krijgt niet langer een burger maar ZIJN burger, die speciaal voor hem werd bereid. Pas klaargemaakt, nu al gesmaakt! De klant kan zijn burger ook personaliseren: met of zonder kaas, salade, saus, …

Deze evolutie komt niet alleen de klanten ten goede. De nieuwe dienstverlening heeft uiteraard ook een impact op de McDonald’s-teams. “Onze medewerkers worden opgeleid om de nodige competenties te verwerven, zoals klanten onthalen en begeleiden. Zo volgden ze voor deze aanpassing aan McDo 2.0 in 2015 al meer dan 1.994 opleidingsuren. Voor deze nieuwe dienstverlening moesten in de betrokken restaurants bovendien een tot twee extra medewerkers worden aangeworven”, voegt Marc Olivier Van Oppens eraan toe, franchisenemer van de McDonald’s van Sint-Pieters-Leeuw, Anderlecht, Halle, Overijse en Dendermonde.

Tijdens de evaluatiefase peilen McDonald’s en zijn franchisenemers naar de meningen van de klanten om hun dienstverlening voortdurend te verbeteren en alsmaar beter aan de verwachtingen van de klanten te beantwoorden. Die evaluatiefase zal nog het hele jaar 2016 duren. Tegen einde 2016 zullen in totaal een twintigtal restaurants McDo 2.0 doorgevoerd hebben.

Resultaten 2015 in stijgende lijn
In de loop van 2015 kregen 8 restaurants een nieuwe look: Waterloo, Marcinelle, Namen, Verviers, Diest, Brugge Sint-Kruis, Ninove, Sint-Pieters-Leeuw. Ze kregen een volledig nieuw design om nog beter de wensen en behoeften van de klanten te kunnen beantwoorden.

In het hele land openden 5 nieuwe restaurants hun deuren: Groot-Bijgaarden, Mol, Mons Grands Près, Antwerpen Meir, Anderlues. Dat is één restaurant meer dan wat begin 2015 was aangekondigd.

Deze nieuwe en vernieuwde restaurants vertegenwoordigen een totale investering van 18,4 miljoen euro. McDonald’s België telt vandaag dus 74 Belgische restaurants.

Engagementen naar jongeren: veel vooruitgang geboekt
Begin 2015 hebben McDonald’s België en zijn franchisenemers zich geëngageerd t.a.v. de Belgische samenleving. Meer bepaald engageerden ze zich om binnen drie jaar (tegen eind 2017) 500 nieuwe arbeidsplaatsen te creëren alsook 250.000 opleidingsuren aan de medewerkers aan te bieden. McDonald’s België en zijn franchisenemers hadden hun steun aan de jongeren betuigd in een manifest, dat het vertrouwen van McDonald’s in hen in de verf zet. Na de ondertekening van het manifest werd een filmpje hierover op grote schaal verspreid.

Eind 2015 is het resultaat van die engagementen heel positief. In 2015 zijn al 317 nieuwe jobs gecreëerd, waarvan 7 in het hoofdkantoor van McDonald’s België. De grote McDonald’s familie telt tegenwoordig 3.664 medewerkers in de 74 Belgische restaurants.

Vorig jaar genoten de McDonald’s medewerkers 70.837 opleidingsuren, waarvan 3.890 uren opleiding in het buitenland gegeven werden.

Mooie vooruitzichten voor 2016
Die gestage groei zal ook in 2016 aanhouden. In de loop van dit jaar zal het design van 5 restaurants volledig onder handen worden genomen en zullen 4 nieuwe McDonald’s restaurants de deuren openen. Dat komt neer op een investering van 14,4 miljoen euro voor 2016.

“We zijn er trots op dat al onze initiatieven om elke dag nog beter te beantwoorden aan de verwachtingen van onze klanten, vruchten afwerpen. 42 miljoen klanten hebben ons in 2015 hun vertrouwen geschonken en kwamen langs in een van onze 74 restaurants. Dat is een miljoen meer dan het jaar voordien. We willen dat dat vertrouwen en die groei een positieve impact hebben op de samenleving, waarin we kunnen groeien door almaar meer nieuwe medewerkers aan te werven. Niet minder dan 1.589 arbeidsplaatsen zijn er sinds 2008 bijgekomen, waarvan 12 in het hoofdkantoor, 676 voor de verschillende nieuwe Belgische restaurants en 901 om de teams van de bestaande restaurants te versterken. Dat betekent dat we in België  sinds mijn aanstelling in 2008 als Managing Director om de twee dagen één nieuwe arbeidsplaats hebben gecreëerd”, zegt Stephan De Brouwer, Managing Director van McDonald’s België.

Meer informatie vindt u op www.mcdonalds.be.

Contacteer ons
Kristel Muls McDonald’s België
Kristel Muls McDonald’s België
Over McDonald's Belgium

Over McDonald’s België

De 83 Belgische McDonald's restaurants staan onder leiding van 24 franchisenemers. Samen met McDonald’s België stellen zij 4.493 medewerkers tewerk, waarvan 55% jongeren onder de 25 jaar. Meteen vanaf de eerste dag krijgen zij permanente opleidingen. Vorig jaar konden de McDo medewerkers van zo’n 104.751 uren opleiding genieten.

Meer info op: www.mcdo.be - www.facebook.com/McDonaldsBelgie

McDonald's Belgium
Airport Plaza Stockholm Building - 5th floor
Leonardo Da Vincilaan 19
1831 Diegem